Dovre 2017

Fredag 29 september - måndag 2 oktober, 2017

Dovre, Norway                                                                                               


Det här var en långhelg med många timmars bilkörning upp till Dovre nationalpark i Norge med fokus på att fotografera myskoxe, fjällräv och bergslandskap i höstfärger. Jag och Patrik Axelsson lämnade Skåne redan torsdag kväll och körde hela natten för att få så mycket tid som möjligt på plats. Vi anlände till ett skifferstenbrott, en känd plats för fjällräv, redan klockan åtta på fredag morgon. Det var en kall och blåsig dag men den bjöd på strålande solsken. Tyvärr behagade inte fjällrävarna visa upp sig så länge solen var framme. Först efter att ha frusit hela dagen fick vi en snabb skymt av en fjällräv som gick ut från en av stenhögarna, sket på en sten och försvann. Har sällan varit så snopen men så är det ibland med vilda djur. Huvudfokus blev istället myskoxe och landskapsfotografering.         

Att finna myskoxarna var inte helt enkelt. Dovre nationalpark är stor och det slutade med att vi gick nästan 20 km med packning den dagen. Efter en lång vandring i terräng fann vi två unga tjurar som vi följde under någon timmes tid medan de betade fridfullt. Visst hände det att de blängde på oss och de undrade nog vad vi var för några men ibland kom de riktigt nära. De tillhör den sällsynta skara djur som inte flyr om människan kommer för nära utan de går till anfall. Med tanke på att en fullvuxen tjur kan väga upp till 400 kg och springa i 60 km/h så gäller det att ha respekt för myskoxarna. På väg tillbaka gick vi förbi en stor gammal tjur som vilade på en öppen platå. Det visade sig att han saknade ena hornet och det syntes tydligt att han sysslat med en del stångande under sin tid.


Sista dagen ägnade vi åt landskapsfotografering. Det är verkligt ett fantastiskt vackert landskap och vi besökte även en magiskt vacker plats uppe i Rondane.       

Dovre - travel journal