Iceland 1

Söndag, 4 juni, 2017

Södra Island: dag 1 - dag 2

 

Klockan ringde 02.30. Konstigt att det är helt ok att gå upp så tidigt när man har något att se fram emot. Patrik Axelsson sov över i gästrummet och 03,15 blev vi hämtade av Fredrik Lindbom. På Kastrup strålade vi samman med Jonas Nyberg och 07,15 satt fyra förväntansfulla fotografer på Icelandair´s flight till Keflavik, Island. På touch displayen på sätet framför kunde man läsa:

 

"Iceland is actually the third windiest place on earth.

The cool thing is that at the first two locations no one lives."

 

Det sätter ju saker och ting i perspektiv. Nåväl vi hade ju packat för omväxlande väder.

 

Eftersom vi hade lagt upp ett späckat program fanns det en viss oro att något skulle strula men det gick smidigt på flygplatsen och redan innan lunch satt vi i vår hyrda husbil på väg söderut mot Selfoss för proviantering. Med husbil så skulle vi verkligen kunna ha friheten att söka de bästa lokalerna och stanna för att invänta det där speciella ljuset som man letar efter som fotograf. Problemet var bara att den söndagen var inga butiker öppna så vi fick helt enkelt åka vidare utan att ha något annat än lite frystorkad mat och en schysst bag in box med oss.

 

Målet för dagen var ett fågelreservat vid kusten i ett landskap täckt av betade gräsmarker och fullt av små dammar. En lokal som skulle vara optimal för smålom och rödspov, två fantastiskt vackra fåglar som nu skulle vara i häckningsdräkt. Det startade lovande och redan under den skumpiga färden på grusvägen ut till platsen såg vi mängder med enkelbeckasiner och rödbenor. När vi sen körde förbi en vacker rödspov så var det bara att stanna bilen och ut och lufta teleobjektiven. Som vanligt blir de första bilderna sällan särskilt bra men det är skönt att komma igång.

 

När vi gick ut visade det sig att det häckade smålom i nästan alla dammarna. Eftersom det var ett område med många besökare så var fåglarna vana vid människor och låg man bara stilla ett tag så kom de snart närmre. Eftermiddagen och kvällen bjöd på omväxlande väder men ingen sol. Ibland kändes det som om vattnet kom både underifrån och från ovan. Det gjorde det nog också när det regnade och man låg rak lång intill vattenkanten. Ljuset var inte det bästa men stämningen var magisk med spelande enkelbeckasin i luften och både rödbena och rödspov på ängarna runt omkring.

Smålom

Smålom

Rödspov

Iceland - travel journal